Def. Gran desig o impuls de viatjar, deambular o explorar el món.

Etim. Paraula anglesa. De l'alemany; Wandern (caminar, practicar senderisme) y Lust (plaer, gaudi).

dissabte, 24 de desembre del 2016

Bye bye Uganda, bye bye Ruanda!


Adéu Red Sonja!!


Ja hem tornat el cotxe i ara toca canviar de país. Uganda i Ruanda ens han deixat molts moments inoblidables. Per acomiadar-nos d’aquests països que ens han acollit tan bé, compartim amb vosaltres alguns d’aquests moments:


-       Menjar en un restaurant xinès a Ruanda escoltant la pregària d’una mesquita.
-       Veure homes saltar i cridar com nens després d’haver estat capaços d’aixecar un cotxe.
-       Aturar el cotxe i que ens apareguin nens i nenes per totes bandes.
-       Veure com tots els cotxes que venen de l’altre costat et fan llums i no saber perquè.
-       Canviar la suspensió del cotxe en un poble de mala mort sense taller mecànic.
-       Tornar a cuinar després de 3 mesos.
-       Estar 5 hores al cotxe intentant fer un sandwich.
-       Despertar-nos i veure que ens han netejat el cotxe (i els plats, i les sabates...).
-       Fer sopar pel propietari de l’hotel amb el nostre equip de càmping.
-       Passar amb el cotxe i que tots els vianants s’aturin, es girin i se’ns quedin mirant.
-       Estar a un bar local on només es ven cervesa de plàtan o sogum, fetes al bar enterrant-les sota terra (mig litre de cervesa= 10 cèntims).
-       Donar el whatsapp a algú i que cada dia et desitgi “bon dia” i “bona nit”.
-       Comprovar en els memorials de Ruanda com els humans ens podem equivocar tant.
-       Dormir en un recinte religiós i conèixer un papa ruandès que parla castellà amb accent perfecte.
-       Acampar i cuinar als jardins dels hotels de luxe.
-       Tenir un elefant a tres metres.
-       Estrenar-te amb el cotxe a les fosques, conduint a 70 km/h per un camí de pols ple de bonys.
-       Que un ximpanzé et passi pel costat.
-       Veure com una població pot arribar a patir tant només pels desitjos egoistes d’uns quants polítics (nord d’Uganda).
-       Fer un safari sols.
-       Beure un got de vi amb formatge.
-       Ser parat en un control policial i que els policies no sàpiguen que diré-te perquè ets un guiri.
-       Anar a comprar teles africanes i haver-ne de comprar mínim 5’5 metres de cada.
-       Arribar a una capital i que et sobrevolin ocells de 2 metres d’ample.
-       Que els teus amics es reuneixin per parlar amb tu per Skype.
-       Girar-se i veure que el Jordi està convidant a formatge a tot el que passa pel nostre costat.
-       Tenir monos jugant “al jardí de casa”.
-       Agafar una canoa i anar fent voltes sobre nosaltres mateixos.
-       I per fi! Aprendre a remar des de només un costat, com els locals.


I després de tot això, ens esperen més moments a Etiòpia, on els podrem compartir amb bons amics!

Lake Bunyonyi


Lake Bunyonyi des de la nostra canoa


No teníem gaire clar si anar al Llac Bunyonyi o no...La guia el descriu com el típic lloc on van els turistes, cosa que podia estar bé o ser terrible. Però ens sobraven dies i la veritat és que ens havíem anat trobant poca gent, així que ens aniria bé tenir alguna que altra conversa! 

Va ser perfecte! Suposo que degut a que era temporada baixa. Per fi teníem allò que tant havíem desitjat durant gairebé un mes: un lloc maco on plantar la tenda, lavabos i una aixeta a prop, un sostre per poder cuinar si plovia.... I ningú ens netejava el cotxe ni ens estava a sobre per si ens havíem de rentar les mans o no.

Vam arribar una tarda al Bunyonyi Resort, que està tocant el llac. Ens van ensenyar l’espai destinat a acampar i les vistes eren simplement increïbles. Teníem la tenda just al costat de l’aigua i només treure’n el cap podies veure com la llum es reflectia al llac.

El nostre càmping

La nostra cuina


Només arribar vam veure que hi havia una espècie d’autocaravana tot terreny aparcada i això va cridar l’atenció del Jordi de seguida, que va tardar menys de deu minuts a anar a saludar als seus propietaris per saber quin tipus de viatge feien. Es tractava d’una parella ja major, que portava 6 anys viatjant amb aquell camió. Havien fet Amèrica de punta a punta i havien arribat a Uganda des de Sud Àfrica....Ja us podeu imaginar el que vol fer el Jordi quan es retiri, oi?

La zona del Llac Bunyonyi és molt verda i dintre del llac hi ha moltes illes de mides diferents, cada una amb unes característiques que les fa especials. Vam veure que unes guiris agafaven una canoa per anar pel llac, però es van dedicar a donar voltes sobre elles mateixes i, literalment, es van allunyar màxim 500 metres de l’embarcador...Semblava que no havien remat en la seva vida! Vam decidir fer el mateix el dia següent: vam agafar un canoa per anar a descobrir les diferents illes, però la veritat és que en una hora i mitja gairebé no ens vam allunyar de l’hotel. Ja havíem anat amb canoa abans i teníem la teoria bastant apresa: si remes a la dreta la barca va a l’esquerra i a l’inrevés. Però en aquest llac, les canoes semblaven fer el que els donava la gana!! Era igual que els dos reméssim per una mateixa banda per anar a la contraria, la canoa simplement començava a donar voltes sobre ella mateixa! Així que les noies del dia anterior no eren tan dolentes en el tema...

Sortint de l'hotel... no vam anar massa més recte....

Ens va costar Déu i ajuda sortir de la nostra zona per veure la grandària del llac encara que fos de lluny. Això si, mentre nosaltres donàvem voltes sense sentit i anàvem d’una vorera a l’altre del llac, ens creuàvem barquetes plenes de ugandesos en les quals només hi havia una persona encarregada de remar i sempre ho feia des de la mateixa banda. La diferència és que, sense gaires esforços, ells anaven rectes i nosaltres, fent tota la força possible, no aconseguíem avançar...

De tornada, ja cansats d’anar provant diferents tècniques, vam decidir que només remaria el Jordi, que era qui estava al darrera. A base d’intentar-ho i de fixar-nos en els locals va acabar adquirint la tècnica i per fi anàvem cap allà on volíem!! Pena que ja tornàvem cap a l’hotel. Per això vam decidir agafar un altre cop la canoa al dia següent i, aquesta vegada si, va ser un viatge que vam realment gaudir! Amb el mapa del llac i les diferents illes al davant vam poder fins i tot decidir la ruta per la qual anar. Aquest cop però vam remar els dos, però el Jordi era l’encarregat d’anar corregint el rumb des del darrera. Bé, d’acord...potser no vam remar els dos per igual... Que semblava de fàcil aquell dia!

Vam visitar l’illa allà on hi havia zebres i gaseles que havien portat des d’un altre llac i l’illa del càstig, on antigament s’abandonava a la seva sort a les dones embarassades sense estar casades i que qualsevol home que no es podia permetre pagar una dot podia recollir i emportar-se a casa. També vam visitar l’illa amb un sol arbre i ens vam parar en una petita illa que semblava deserta per descansar una mica. El dia va ser perfecte, amb sol però no massa. Així que teníem llum però no vam passar molta calor.

L'illa de les zebres i gaseles

Diferents illes dintre del llac
Llac Bunyonyi


Un banyet! 

Això si, quan ja vam decidir tornar, al cap d’unes quatre hores, el cel es va començar a tapar i va començar a bufar el vent...Vam arribar a l’hotel just a temps per a la pitjor tempesta que havíem vist fins el moment, amb calabruix i tot!

Després de fer 3700 quilòmetres a una mitjana de 40 km/h en 25 dies, d’un munt de llacs, d’animals sorprenents, de pluges casi diàries gràcies a les quals estàvem sempre rodejats de verd i, en definitiva, de gaudir molt, vam tenir tres dies perfectes per aprofitar la tenda i la cuina i per acomiadar-nos del país amb molt bon gust de boca. 






diumenge, 18 de desembre del 2016

Ruanda: passat i present

Institut de Morambi, on les autoritats van agrupar unes 50.000 persones amb la promesa de protegir-les. Un cop aquí, els van tancar, els van tallar la llum, els van negar tot tipus de menjar i després de dues setmanes esgotant-se, a les 3 del matí els van atacar, primer l'exèrcit amb armes, i finalment els veïns amb matxets per rematar-los. Va morir la gran majoria.


El 4 d’abril del 1994 va començar l’aniquilació planejada de la ètnia Tutsi i tots els seus “aliats”, un genocidi brutal en el que amics torturaven amics, veïns feien presenciar als petits de les famílies com violaven les seves mares abans de matar-les amb matxets i familiars es delataven o mataven.


Hi ha moltes maneres de descriure el que va passar: brutalitat, bogeria, manipulació, traïció, ... Però el que m’agradaria tractar aquí, és la vergonya.

La vergonya d’un país sencer que va decidir matar els seus amics, veïns i familiars per fets inventats per gent que ni tant sols coneixien, diferències inventades que van convertir pagesos normals en assassins de nadons, botiguers en violadors i torturadors i, en definitiva, la persona més normal de totes en assassins sense pietat de tot aquell que estava assenyalat.

La vergonya d’uns polítics que, pels seus propis interessos, van manipular el país sencer per tal que odiessin la minoria Tutsi, el 15% del país. Durant dècades, els polítics van anar sembrant la llavor de l’odi a través de la ràdio i dels continus manifests totalment racistes i irracionals.

La vergonya que mai han sentit ni sentiran tots aquells que van preparar l’última acció; el genocidi planejat per acabar amb més d’un milió de persones en menys de tres mesos. A través de l’assassinat d’un president totalment anti-Tutsi però massa dèbil com per exterminar sense compassió i matant només deu soldats belgues van aconseguir posar en marxa un pla aterrador. Aquests són aquells que, després del genocidi, van poder fugir amb l’ajuda d’un munt de països i defensar amb total llibertat que el que havia passat a Ruanda en cap cas era un genocidi, sinó una “simple guerra civil”.

La posició molt més que vergonyosa de l’església, que va jugar un paper importantíssim en l’augment de l’odi a través de capellans que no deixaven de predicar en contra de part de la població. Els molts capellans que, tot just va començar el genocidi, van convidar a nens, nenes, dones, vells i en definitiva tot aquell que estava perseguit, a refugiar-se a les esglésies per després cridar les guerrilles per a que massacressin a tot aquell que s’hi trobava dintre.

Però com de costum, les culpes i vergonyes s’han de repartir encara més i som també els països occidentals els que hauríem de sentir-nos profundament avergonyits. Començant pels alemanys; els primers colonitzadors de Ruanda que davant d’una societat pacífica, on les dues ètnies predominants es relacionaven i casaven entre ells, van decidir seguir la màxima de “divideix i venceràs”. Així que només arribar van decidir fer-se amics només de la minoria Tutsi a base de privilegis per tal de derrocar el país, en general de majoria Hutu.

El belgues, que van arribar després dels alemanys i van decidir que el anteriors no havien fet prou. Així que van declarar Tutsi tot aquell amb més de 10 vaques i Hutu la resta, fent una clara diferència entre rics i pobres. Poc contents amb les grans diferències que creaven, van decidir imposar un carnet d’identitat que especifiqués la tribu, no fos cas que algú es confongués. Després de setanta anys treballant intensament per separar, enfrontar i empobrir una societat abans unida, els belgues van marxar, deixant un país ple de rencors i sense cap mena de recurs a les mans de polítics racistes i corruptes de la ètnia Hutu.

Però el premi a la vergonya dels països occidentals sens dubte recau en els francesos, els grans aliats de Ruanda per molts anys. Durant dècades van mantenir una gran amistat amb el president del país, proporcionant-li armes, diners i entrenament. I és que a partir del 1990 l’exercit francès va decidir entrenar les guerrilles Hutus creades pel govern; ensenyant a matar amb matxets, a fer servir armes... Després d’això, i pocs dies abans que tot comencés, el govern francès va vendre una gran quantitat d’armes al govern ruandès, així com va proporcionar els diners en préstec per la seva compra. Quan el genocidi estava acabant i la comunitat internacional per fi havia decidit intervenir, la vergonya francesa havia de ser encara major. Van ser els primers en arribar al país i, mentre l’exèrcit ruandès d’alliberació (FPR) començava a guanyar territori pel nord, van anar al sud del país per tal d’aturar el nou exèrcit i permetre a tots els assassins marxar al Congo, on els esperaven amb els braços oberts. A tal punt va arribar l’ajuda dels francesos, que quan trobaven Tutsis amagats, els agrupaven per després abandonar-los sense previ avís a la mercè de les guerrilles Hutus.

Vergonya de la ONU, que va disposar de tota la informació del que passaria abans del 4 d’abril i, enlloc d’actuar, va decidir retirar tots els efectius que tenien al país. En paraules del cap militar del grup de la ONU que ja estava a Ruanda just abans del genocidi, només amb 5000 soldats es podria haver evitat qualsevol conflicte, només 2500 més dels que ja estaven al país.

I per acabar no podem oblidar la vergonya que hauria de tenir tota la comunitat internacional quan va decidir ignorar durant cent dies el que passava al país. Després de la 2ª guerra mundial es va crear la paraula genocidi, i es va decidir lluitar activament contra tot tipus d’extermini. És per això, que mentre el genocidi passava, tots els governs de la ONU van inventar tot tipus d’eufemismes per descriure la guerra, fet que permetia no actuar. A més, quan tot ja estava decidit i es va decidir votar per tal d’intervenir, els Estats Units van posar un veto sense motius que va endarrerir encara quatre dies més l’acció. Els Estats Units per cert, tot i signar el tractat d’acció, va trigar més de cents dies més a enviar qualsevol ajuda.

Quan culpem als polítics de les terribles accions que cometen, acostumem a cedir la culpa, a no veure que som nosaltres els qui els hem votat i, per tant, els culpables de les seves accions en última instància. Per tant, part de la vergonya també ha de recaure en tots aquells que vam votar aquells governs o no vam fer res en contra.


Malgrat el gran desastre humà que va suposar l’extermini de gairebé un milió de persones, els 2 milions de refugiats, i el fet que dues terceres parts del país s’hagués de desplaçar també s’ha de veure algun fet positiu. I aquest se’ns dubte és la recuperació miraculosa que ha fet el país. Després dels fets, el govern va prohibir per la prosperitat la distinció entre Hutus i Tutsis, declarant a tothom simplement ruandès. Es van crear tribunals locals on el fet de declarar suposava complir la meitat de la sentència amb treballs socials d’ajuda a les víctimes directes. Així doncs, una persona podia anar al tribunal, declarar que havia matat o torturat a la família dels assistents, demanar perdó, indicar el lloc on es trobaven els cossos i complir la meitat de la seva sentència construint una casa a aquella mateixa família. 

El país es va omplir de memorials, totes les fosses van ser exhumades i es van poder enterrar religiosament les restes trobades. Totes aquestes accions i una voluntat activa i real de la població de perdonar i tirar endavant, han fet que Ruanda, tot i que sembli mentida, sigui ara un país unit que avança, sempre però amb el record de totes les vergonyes que esperen que mai es repeteixin.



Camp de refugiats congolesos al sud de Ruanda. A més de fer tot el possible per arreglar els errors del passat, Ruanda, juntament amb Uganda té una de les lleis més avançades pel que fa als refugiats, ajudant així a la població amb problemes dels voltants.

dissabte, 17 de desembre del 2016

Gisenyi i Parc Nacional de Nyungwe

Parc de Nyungwe
Després de gairebé cinc dies al voltant dels Virungas (entre la part Ugandesa i la Ruandesa) vam agafar el cotxe i ens vam dirigir a l’enèsim llac enorme; el llac Kivu, la frontera natural entre Ruanda i el Congo que s’estén per tot l’oest del país. De camí ens vam retrobar amb les plantacions de té, qui anava a dir que anéssim a trobar plantacions de té a tots els països africans als que hem estat!



Pescadors al Llac Kivu
Finalment vam arribar a Gisenyi. Aquesta petita ciutat turística va ser tota una sorpresa; era turística si, però plena de turisme local. Ens encanta veure com certs països comencen a enfocar els seus bens turístics als propis habitants del país i no als blancs rics. A Gisenyi, els ruandesos hi van per gaudir de les platges del llac, molt semblants a les d’alguns mars, i per menjar broquetes amb patates mentre es prenen una birra. Gisenyi a més té un avantatge respecte la gran majoria de llacs de l’Est d’Àfrica, i és que no té bizardia, un paràsit força molest que no ens ha permès banyar-nos ni a als crater lakes, ni al llac Victòria, i en definitiva, a cap llac dels que havíem trobat.

Llac Kivu

Per tal de poder posar la tenda, ens vam allunyar una mica del poble i vam acabar com de costum, fent els cutres al jardí d’un hotel de luxe. Les vistes eren espectaculars, i vam tenir la sort o la desgracia de poder veure tot el Barça-Madrid! Això si, al costat d’un Kenyà ric fan del Madrid... Era el primer cop que podia veure el Barça des del començament del viatge, i just va ser el dia del Madrid. Quina sort! 
El nostre hotel
Bany al llac Kivu
Passant la tarda al llac.
Després de banyar-nos per fi en aigua dolça ens vam dirigir cap el Parc Nacional de Nyungwe, vestigi d’un dels boscos més antics de tot Àfrica. El parc és la selva tropical més ben conservada de l’Est d’Àfrica, i es creu que fa uns 20.000 anys tota la regió era com el parc. Els continus canvis climàtics i l’acció de l’home han deixat pocs llocs com aquest.

Just abans d’arribar al parc, vam tenir una de les experiències més gracioses i curioses de les que ens han passat. Anàvem amb el cotxe, ja per l’interior del parc, quan ens vam trobar un cotxe que ens va semblar mal aparcat a l’esquerra amb tres nois recolzats a la varana. Ens vam aturar per preguntar si necessitaven ajuda, i tots tres ens van dir un tímid si, com si no ens haguessin entès. Al repetir la pregunta, ja ens van dir un si rotund. A l’esquerra de la carretera hi havia un forat de poc més d’un metre. La meitat del seu cotxe estava ficat al forat, l’altre meitat estava volant a l’aire. Cap roda estava tocant al terra! S’havien creuat un mono i per esquivar-lo havien acabat allà, sense cap manera de sortir.

Vam intentar estirar el cotxe lligant-lo al nostre amb una corda, però era impossible. Després de pensar-hi una mica, un dels nois va proposar anar a buscar “mà d’obra”. Així que el vam portar al poble més proper. Allà,  sense massa ganes, va parlar amb el primer home que es va trobar. L’home, que va veure que el “client” era un congolès ric, es va emocionar. Als ulls se li veien els dolars volant. Així que es va posar a cridar i en mig minut ja teníem tot al poble al voltant. Tots els homes encerclaven el congolès, qui passava olímpicament de tots, mentre totes les dones i els nens ens envoltaven a nosaltres, gairebé sense dir res, mirant-nos i rient. El pla era anar amb motos, però quan va arribar un camió ple de vaques, tots els homes s’hi van tirar a sobre. Ja teníem un 12 homes, suficients per treure el cotxe deien...

Quan vam arribar al cotxe, tots els homes es van posar a rodejar-lo. La veritat és que no tenien ni idea de què fer. Es posaven a empènyer per diferents costats sense gaire resultat. El més sorprenent de tot però, és que els tres nois del Congo, els més interessats, no movien ni un pèl! Poc a poc els homes del poble anaven trobant la manera de moure el cotxe, quan de cop, un preu va sorgir a l’aire, la broma costaria 200 dòlars. Els congolesos, enlloc de discutir, van dir clarament que això no ho pagaven. El treball dels homes va seguir, i de cop, traient forces no sé ben bé d’on van començar a moure el cotxe, destrossant part de l’asfalt. El cotxe era molt gran, i els 12 homes eren molt prims, però ho van aconseguir. De cop, va haver-hi una explosió d’alegria, els 12 homes es van posar a saltar ballar i cridar com nens petits. Els congolesos ni es van immutar. Deu segons més tard, la promesa dels dòlars va tornar als caps dels forçuts i tot i que part del cotxe estava destrossada pel cop, es van posar a treure-li les herbetes que li quedaven com dient; “veieu? us l’hem deixat impecable!”

El dia començava  a enfosquir, així que ens vam acomiadar després que ens beneïssin. Aquest episodi ens va ensenyar un dels aspectes de la vida d’aquí. De ser el nostre cotxe l’accidentat, hauríem intentat parlar amablement amb la gent que ens havia d’ajudar, hauríem intentat treure el cotxe, hauríem mostrat el nostre agraïment. Els tres nois, que eren molt simpàtics per cert, no van mostrar cap mena d’amabilitat amb els 12 homes que els van treure d’una gran dificultat ni els van intentar ajudar; tenien claríssim que ells pagaven per una feina i que per tant l’amabilitat o el fet d’ajudar estaven fora de lloc. De fet, com més amables es mostressin, possiblement més diners els haguessin acabat demanant. Aquest comportament, que dit de pas ens segueix sorprenent cada dia, l’hem trobat a restaurants, hotels, transports... tant aquí a l’Àfrica com a la Xina. Altres maneres de fer...


Finalment vam arribar al centre del parc quan ja era fosc. Així i tot, ens van fer un foc i ens van portar aigua calenta per dutxar-nos. Vam acampar a sota una veranda de fusta i després de cuinar-nos una sopa boníssima vam anar a dormir. El següent dia vam fer una de les excursions proposades pel parc; la vegetació era espectacular, però de tots els animals que havíem de veure, ens vam quedar només amb uns quants monos i ocells. Us deixem algunes fotos de l’excursió!


Parc de Nyungwe



Cascada
PD: Tenim un vídeo de com els homes van treure el cotxe, per la censura imposada a Etiòpia durant sis mesos però, ens és impossible fer servir youtube i penjar-los. Esperem poder mostrar-lo d’aquí uns dos mesos J

Per la mateixa censura tampoc podrem anunciar les publicacions dels propers posts per facebook.