Def. Gran desig o impuls de viatjar, deambular o explorar el món.

Etim. Paraula anglesa. De l'alemany; Wandern (caminar, practicar senderisme) y Lust (plaer, gaudi).

dissabte, 26 de novembre del 2016

Memòries de Kenya

Illa de Rusinga


Havent passat poc més de 20 dies a Kenya, hi hem viscut diferents experiències i emocions. Alguns dies ens hem sentit tristos per les injustícies que hi hem vist, d’altres ens hi hem hagut d’enfadar, però la gran majoria dels dies hem rigut molt i hi hem sigut molt feliços. De totes maneres, no volem separar els moments més agredolços dels altres, ja que són els primers els que fan que visquem els segons amb més intensitat. Així doncs, aquí va un recull de les diferents vivències que hem tingut a Kenya i que ens emportem a la motxilla:


Fer autostop pel nord de Kenya
Els nens que esnifen cola a les grans ciutats
Veure per primer cop un elefant!
...i una girafa, un pumba, una hiena, una zebra...
Trobar un matatu que fa la seva ruta directe, sense parar-se (cosa molt rara)
Conèixer el Big Fish, el seu poble i la seva família
Menjar mongetes amb arròs per esmorzar, dinar i sopar
Estar rodejats de nyus i búfals
Ser aturats fins a l’avorriment per tots els borratxos de cada poble
Veure que just al darrera del teu hotel, al centre de la ciutat,  hi ha un barri de cabanyes
Els hello de tots els nens i nenes
...i un antílop, un lleó, un guepard i un hipopòtam!!
Conèixer les diferents tribus del nord del país
Menjar peix!
Una estranya sensació d’inseguretat que no havíem viscut a cap altre país
Arribar a un poble i que un grup de nens i nenes t’acompanyin rient
Trobar gent local que vol arreglar el país
Veure el poc respecte que es tenen els un als altres
Les bromes constants amb la gent
Haver-se d’esbarallar sempre, arribant a  enfadar-nos, per tenir un preu just als matatus
Ser convidats a dinar per una família que ens va fer sentir com a casa
No veure ni un turista durant tota una setmana
Caminar sota la calor extenuant que t’asseca la boca en menys de 3 minuts...
...i adonar-te’n que no tens aigua!!!!
Veure com el país pretén estar subministrat en gran part amb energies renovables
Les ampolles llançades des de la finestra del bus
Passejar per camps infinits de te
Demanar una cervesa i que cada cop et preguntin: “Freda o calenta?”
Les peces enormes de carn de les butcheries (carnisseria- restaurant)
El perfil de les acàcies dibuixat a l’horitzó
Navegar entre hipopòtams
...


Adéu Kenya! Fins un altre!!



Nairobi 

Tuum 
Llac Naivasha



Masaai Mara

Peix del Llac Turkana

Big Fish

Illa de Rusinga

Llac Victòria

dimarts, 22 de novembre del 2016

Voltant per Kenya

Uns amfitrions excel·lents!

Després de tota l’aventura viscuda al nord de Kenya, vam començar a baixar un altre cop per dirigir-nos cap a l’oest, encaminant-nos a poc a poc ja cap a Uganda. Però abans de canviar de país encara ens quedaven algunes coses per viure.

El primer poble al qual vam arribar des de Turkana, després de més de 10 hores en bus, va ser Marsabit. Es troba al costat de la nova carretera que han construït per anar de Nairobi fins a la frontera amb Etiòpia, just en paral·lel a la ruta que vam fer nosaltres per pujar. Es tracta d’un poble sense cap tipus d’encant, rodejat d’asfalt, cosa que feia molt que no veiem. Fins i tot per a la gent d’allà semblava que l’asfalt fos una cosa ben nova perquè, tot i tractar-se d’una autovia amb dos carrils per banda, la gent l’utilitzava com si fos un petit camí de terra; tothom hi caminava ben pel mig, hi havia animals travessant-la, les motos s’hi paraven a qualsevol lloc per parlar unes amb les altres...

A partir d’allà ens vam donar una setmana per anar parant-nos a diferents poblets abans de sortir del país, no teníem necessitat de fer el camí tot d’un cop. I així, també teníem l’oportunitat de conèixer una mica més Kenya. La Kenya on viu la majoria de gent; pobles i ciutats, en general poc turístics, però que ens van permetre entendre i viure el país tal i com és.

Així que des de Marsabit vam agafar un matatu de 6 hores a Nanyuki. Es tractava d’un poble bastant caòtic, també al costat de la carretera. Però vam trobar un hotel tranquil, al costat d’un parc i vam veure bastants restaurants amb bona pinta...Era tot el que necessitàvem! Després de menjar bé (si més no variat) i fins i tot fer unes cerveses al pub de moda del poble ;) ja estàvem preparats per seguir el nostre camí cap a l’oest.

Quan demanes una hamburguesa i un curry i et porten 3 hamburgueses,
un plat sencer de patates, el curry i dos chapatis... Això és un sopar light!! 

De Nanyuki vam tornar a agafar un matatu fins a Nakuru, on vam arribar a mitja tarda. Allà hi havia el llac Nakuru, un parc nacional on es poden veure molts animals, entre ells hipopòtams, zebres, pumbes i amb una mica de sort també rinos. El parc és bastant car, però vam llegir que al costat de la seva entrada hi havia una espècie de passadís des del qual es podien veure molts animals de manera gratuïta. Així que vam anar cap allà. És estrany veure que la millor zona que té el poble, que seria el llac, està vallada i és només exclusiva per a la gent que vol pagar 80$ per dia més el transport, més el guia. Així doncs, la gent del poble té un llac meravellós al costat, però s’ha de conformar en quedar-s’hi a la porta.

Vistes del llac Nakuru


El famós passadís va resultar ser la pròpia entrada. La gent local es queda a prop de la reixa i des d’allà poden veure molt babuïns que viuen del que els dona la gent, i a través de la reixa, els animals que decideixen apropar-s’hi; bàsicament pumbes i zebres. La veritat és que no és gaire recomanable, però sembla que fos el lloc de passeig dels diumenges de la gent del poble.

Al dia següent vam decidir pujar al volcà Menengai, al nord de la ciutat. El camí travessa una residència luxosa a partir de la qual ja s’accedeix al parc. Un cop allà vam veure que es tractava d’un cràter de 12km de diàmetre dintre del qual hi havia petits pobles i una central geotèrmica per extreure’n energia.

Cràter del volcà Menengai

Després de Nakuru vam canviar de paisatge completament; ens vam dirigir a Kericho, un poble rodejat per plantacions de te. El temps també va canviar, va passar a ser més humit i van aparèixer les primeres pluges. Ens vam dedicar a passejar per les plantacions amunt i avall. És curiós que hagin pensat en aquestes només en termes de vendre el te, no s’ofereixen visites per explicar el procés des de la recollida fins a la fàbrica per exemple. Simplement, ens vam ficar a dintre del bosc, vam creuar el riu i vam acabar dintre de les plantacions. Els treballadors semblaven encantats de tenir visita i nosaltres vam gaudir molt amb els paisatges verds que s’estenien fins a l’infinit.

Treballadors recollint te, Kericho. 

Plantacions de te de Kericho.


Des de Kericho vam marxar cap a l’illa de Rusinga, al llac Victòria, on hi vam passar uns dies molt relaxants. Un d’aquests, vam decidir caminar per l’illa per anar a veure els pescadors i passejar una mica pel lloc. 

Vaixells, illa de Rusinga.

Dones assecant peixets, illa de Rusinga.

Sense voler, tornant del llac, vam acabar a la propietat d’una família. Era ben bé el migdia i feia molta calor. El pare i els dos fills estaven a fora esperant que la mare acabés de preparar el dinar a la cuina de fang. Tenien una cabanya molt simple, però se’ls veia molt feliços.
Van decidir que no ens deixarien marxar sense que dinéssim amb ells perquè necessitàvem energia si havíem de tornar caminant a sota d’aquell sol. Va ser una experiència molt maca. Com sempre, els que menys tenen són els que més comparteixen.

Preparant ugali a la cuina de fang.

Des d’allà, abans de creuar la frontera, ens vam parar a passar un dia a Eldoret per conèixer al Marc; un català que es va enamorar d’una noia de Kenya i havien decidit quedar-s’hi, ara ja amb un fill i una filla meravellosos.

Així doncs, tot i no haver vist cap turista durant tota la setmana i no haver visitat res espectacular, vam passar una setmana agradable. Aquests pobles ens van donar una altra visió de Kenya, allunyada de les altes tarifes turístiques i de les tribus extravagants; un país peculiar ple de gent amable.


dissabte, 19 de novembre del 2016

La Nursery School de Tuum


La Nursey School de Tuum


Com a ambaixadors de Worldcoo, ens van demanar que visitéssim un projecte que s’havia finançat a una escoleta de Tuum, al nord de Kenya.

Què és el primer que faríeu si us diguessin d’anar a un lloc nou? Doncs vam posar Tuum al Google Maps i... sorpresa! No hi apareix. Això ja ens donava una petita pista de les facilitats amb les quals ens trobaríem a l’hora d’arribar-hi, com ja hem explicat al post anterior.
La ONG que hi treballa, Active Africa, juntament amb les germanes missioneres Teresitas, ens van dir que hauríem d’arribar fins a Baragoi, que ja si que surt al mapa, i des d’allà intentar agafar algun tipus de transport que arribés més al nord, fins a Tuum.

Un cop a Baragoi, el nostre estimat Big Fish ens va explicar que cap a les 14h de la tarda del dia següent potser tornaria cap a Tuum un cotxe. Així que, al matí ens vam llevar prest, vam esmorzar i ens vam assentar a fora del bar, al camí principal del poble, a esperar per si hi havia sort i podíem marxar abans. Al cap de cinc minuts, el primer cotxe que vam preguntar anava a Tuum! Es tractava de dos metges i un enginyer que formaven part d’una ONG nacional i anaven a veure les instal·lacions sanitàries del poble per a fer-hi unes reformes. Eren les 9:30h del matí i ja érem a Tuum...no ens ho podíem creure!!!

Els altres metges d’allà no tenien molt clar on hi havia una escoleta de parvulari que havia estat subvencionada per una ONG de fora. Però van decidir enviar-nos a casa de l’Steven i l’Angelica, dos msungus que tenien una casa allà al costat. Va resultar que es tractava d’una parella de missioners, d’Irlanda del nord, que ja se’ls podia considerar kenyans perquè portaven 25 anys treballant al lloc.

Tuum

Ens van convidar a entrar a casa seva a fer un té i ens van explicar la seva història: van arribar a Kenya en moto i amb una tenda de campanya, enviats per la seva congregació  d’Europa. Van acabar a Baragoi, però allà els van explicar que hi havia un lloc encara més remot on la seva ajuda seria més preuada... I així portaven més de mitja vida allà. Havien tingut tres fills que van començar educant a casa, però que van haver d’enviar a 200km d’allà per poder estudiar la Secundaria. Estaven treballant en diferents coses, però ara sobretot es centraven en el taller; l’Steven va començar arreglant un cotxe i ha acabat ensenyant mecànica als joves del poble que hi estaven interessats. Ja havien aconseguit muntar cinc 4x4 amb peces d’altres cotxes espatllats que podien llogar a la gent de Tuum quan ho necessitaven. Els joves més talentosos acabaven marxant per a buscar-se la vida amb aquests nous coneixements.

Tot i que la seva història era molt interessant, ells no eren els encarregats del projecte que buscàvem. Així que ens van enviar a la missió Teresita.
Ens vam plantar a la casa, sense saber molt bé qui ens trobaríem, si ens esperaven o no, per a qui demanar.... Ens va obrir la porta la germana Dora i, tot i que havia sentit a parlar cap a l’agost de la possibilitat que hi anés algú, encara no en tenien constància. Així i tot ens va fer entrar i va trucar a l’altra germana, l’Alba, que era l’encarregada de l’escoleta. Per fi ho havíem trobat!

De camí cap a l’escola, on la germana Dora ens va acompanyar, i ja més tranquils, ens vam poder fixar més en el poble. Es tractava d’un camí polsegós al voltant del qual hi havia alguna tendeta, cases i cabanyes. Per tot arreu, hi havia gent a l’ombra de les gran acàcies i cabres i camells pasturant. Tots es sentien molt encuriosits per aquells dos nous msungus que havien anat a parar al seu poble.
El carrer principal de Tuum
Nens i nenes del poble

Al cap de pocs minuts ja vam arribar a l’escola. Es tractava de dos edificis: el menjador i cuina en un i les classes i la petita oficina a l’altre. Amb els diners que Worldcoo havia aconseguit a través d’un sponsor, es va poder pagar material i menjar pels nens i nenes i el sou dels treballadors de la cuina.
Resultava que els petits feia només dos dies que havien marxat de vacances, per això l’edifici estava buit. Només hi quedaven dues mestres i la germana supervisant les obres de la pista de bàsquet del pati i plantant alguns arbrets. Es tractava d’un lloc bastant simple, però molt acollidor.

L'escoleta

Una de les classe per dintre

Aquell mateix dia vam poder entrevistar a les mares d’alguns dels infants i a dues treballadores de la cuina per saber l’impacte que el projecte havia tingut. Vam haver d’esperar fins al dia següent però per a poder fer l’entrevista a dues de les mestres que quedaven al poble.

 Manyata 

Amb la nostra amiga, de visita al soc

Passejant pel poble

Les germanes ens van acollir a casa seva de manera excepcional i durant dos dies vam poder viure de ben a prop el seu dia a dia. Vam veure que, tot i ser només tres, tenen un horari força estricte. S’aixequen a  les 5:30 del matí per resar a la capella de la casa i després van a missa. A les 8:00 esmorzen i després cada una s’encarrega de la feina que li ha sigut assignada allà: la nursery, l’escola nocturna per als petits pastors que pasturen els seus animals durant tot el dia i el taller de costura que, entre altres coses, s’encarrega dels uniformes dels nens i nenes del poble.  
Vam poder adaptar prou bé els seus horaris amb la nostra visita i això ens va donar la possibilitat de viure diferents moments amb elles, a part dels que tenien només a veure amb els projectes. Així, el primer vespre vaig aprendre a tallar un pollastre. Si, si abuela! Has sentit bé...A Pollença mai he tocat un pollastre amb un ganivet i ha hagut de ser a Kenya on m’hi he posat J
Aprenent a tallar el pollastre amb la meva mestra, la german Dora

També vam celebrar l’aniversari de la germana Amanda i vam ser convidats a sopar amb el capellà de la missió a casa seva. Els hem d’agrair que en tot moment van respectar les nostres no-creences (ja que no resàvem a taula ni anàvem a missa) i ens van fer sentir com un més de la comunitat. Van fer que la nostra experiència a Tuum fos extraordinària! Gràcies.